lauantai 9. heinäkuuta 2016

Heinäkuun paikka: Bremenin kasvitieteellinen puutarha, toinen osa

Tutustuminen Bremenin upeaan puutarhaan jatkui 7.7.2016. Keskustasta pääsi raitiovaunulla kätevästi lähelle sisäänkäyntiä.


Aloitin kävelyn länsipuolelta. Vaaleanvihreällä merkatut alueet ovat nurmikkoaluetta, jossa saa vapaasti liikkua, syödä eväitä, ottaa aurinkoa tms.


Tässä kuvassa näkyy länsipuolelta alkava polku, joka johtaa teemapuistoihin. Kävelin tätä polkua pitkin ja pääsin pian metsään. 


Sekametsässä kasvoi eniten pyökkejä ja tammeja. Otin muutaman tammenterhon ja pyökin siemenen talteen. Ehkä saan ne kasvamaan kasvihuoneessani. 

Saksan metsille ominaista on puiden korkeus, kostealle metsämaalle ominainen tuoksu (se on aivan erilainen kuin Suomessa) ja tunnelmallinen, hämärä ja vihertävä valo. Voisin tuntikausia kävellä Saksan metsissä. 

Puistoalue oli täynnä puroja. 

Käännyin polun päässä vasemmalle ja löysin ruusutarhan (kartassa: Rosengarten). Se oli aivan käsittämättömän hieno paikka. Olin tullut parhaaseen kukinta-aikaan. 


Ruusutarhassa kukki satoja eri lajikkeita. Vietin siellä paljon aikaa. Suurimman osan lajikkeista en ollut koskaan aikasemmin nähnyt. Taustalla näkyy ympyrämuotoinen levähdyspaikka. Kävelin portaita pitkin levähdyspaikalle. Oli lämmin, aurinkoinen päivä ja ruusujen tuoksu oli huumaava. Otin joistakin erittäin kauniista lajikkeista valokuvia: 'Rosy Carpet', Interplant 1984
'Palmengarten Frankfurt', Kordes 1988
 'Bad Wörishofen', Kordes 1972
'Black Forest Rose', Kordes 2010
'Neon', W. Kordes & Söhne 2001'Apple Blossom', Burbank 1932
'Schneeflocke", Noack 1991

Tässä on valokuva koko ruusutarhasta:


Jatkoin sitten matkaa kohti teemapuutarhoja (kartassa: Themengärten). Teemapuistojen lähellä oli valtavia alppiruusuistutuksia. Alppiruusujen kukinta-aika oli jo ohi. Ensi kerralla täytyy vierailla siellä toukokuun loppupuolella tai kesäkuun alussa. Sieltä löytyy satoja lajikkeita. Ensimmäinen teemapuutarha oli itämainen puutarha. Puutarhan päätyyn oli rakennettu levähdyspaikka ja kaunis kivimuuri. 
Vähän matkan päästä löytyi tuoksupuutarha. Sinne oli istutettu voimakkaasti tuoksuvia kasveja ja rakennettu kauniita, sinisiä pikkumajoja:


Paikassa voisi viettää kokonaisen viikon kokeillen erilaisia istumapaikkoja ja nauttien kasvien kauneudesta ja tuoksuista.

Palmupuutarhaan oli laitettu lepotuoleja:


Teemapuutarhojen päädystä löytyi paikka nimeltään "olohuone":


Yllä olevan kuvan oikealla puolella (tausta) voi kävellä pienen sillan yli olohuoneeseen. Olohuoneessa on kaksi kivistä lepotuolia:


Ehdin tällä kertaa tutustua puiston länsi- ja pohjoispuoleen. Puisto on todella näkemisen arvoinen paikka, jota voin lämpimästi suositella. 

Lopuksi vielä pieni yksityiskohta, joka minun mielestäni oli mielenkiintoinen ja hauska. Metsäalueella oli satoja numeroituja linnunpönttöjä. Asukkailla on omat talonumerot:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti