perjantai 1. heinäkuuta 2016

Kesäkuun kurkistus kasvihuoneeseen: tomaatit


Tomaatit kukkivat kasvihuoneessa! 

Huomasin pari päivää sitten ensimmäisen keltaisen kukan ja nyt niitä on jo satoja. Tämä on ensimmäinen kasvihuonevuoteni. Taisin innostua vähän liikaa tomaattien suhteen. Kasvihuoneessa on n. 60 (!) kasvia. Tässä on kesäkuun alussa otettu kuva.
Aloitin esikasvatuksen huhtikuussa. Koska kasvihuoneessamme ei ole erillistä lämmitystä, aloitin esikasvatuksen sisällä ja siirsin pienet taimet sitten toukokuun loppupuolella kasvihuoneeseen. Kesäkuun alussa istutin jokaisen taimen pieneen muovipurkkiin ja noin kolme viikkoa myöhemmin lopullisiin astioihin. 

Yllä olevassa kuvassa näkyy oikealla kolme itse tehtyä, puista istutuslaatikkoa. Laatikoiden pohjiin on jätetty suuret reiät. Upotin laatikoihin puutarhamultasäkit ja leikkasin niistä muovit irti niin, että muovia jäi vain reunoihin ja pohjaan. Sitten tein saksilla reiät säkkien pohjiin ja istutin jokaiseen säkkiin kahdeksan tainta. Ensi vuonna laitan korkeintaan viisi, koska kasveista tulee todella suuria.  


Yllä näkyy kuva, joka on otettu 15.6. Kastelen aurinkoisella säällä kerran aamulla ja kerran illalla ja pilvisenä päivänä vain kerran.  Tomaatteja on myös saviruukuissa. Siellä ne viihtyvät hyvin, mutta tarvitsevat enemmän vettä. 

Tähän asti olen lannoittanut kasvit vain yhden kerran nokkosvedellä (1 osa nokkosvettä, 3 osaa vettä). Haju on kammottava (kuin nestemäinen paha hengitys :) ), mutta operaatio kannatti. Tomaatit kasvoivat ja kehittyivät räjähdysmäisesti. Lemu haihtui onneksi pois muutamassa päivässä. 

Olen luonnonmukaisen lannoituksen ystävä ja sen takia tuo haju on vain kestettävä. Täytyy silloin hengittää suun kautta. Nyt annettu lannoite oli niin tiivistettyä, että se taitaa riittää koko kesäksi. Ensi vuonna teen saman operaation kaksi tai kolme kertaa 1:10 - lannoitteella. 

Jotta pölytys onnistuisi, kukkivia kasveja kannattaa ravistella. 

Aamulla löysin ensimmäisen pienen, vihreän tomaatin. Odotan jo innolla ensimmäistä satoa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti