sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Heinäkuun luonnonkasvi: rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis)

Pidän paljon luonnonkasveista ja niitä löytyykin puutarhastamme runsaasti. 14-vuotiaalla tyttärelläni Sofialla on tänä kesänä tehtävänä kerätä luonnonkasveja tai ottaa niistä valokuvia. Tutkimme listaa yhdessä ja totesimme tehtävän olevan melko helppo. 

Valitsin heinäkuun kuukauden luonnonkasviksi Rohtovirmajuuren. Sen toinen nimi on Valeriaana ja Ruotsissa kasvia tunnetaan nimellä Läkevänderot. Näin kauniisti se kukkii tällä hetkellä takapihamme puutarhassa:Rohtovirmajuuren latvakukinnossa on satoja pieniä, vaaleanvaaleanpunaisia minikukkia. Se on hyvin kaunis. Minun lisäksi perhoset pitävät tästä kasvista. 

Virmajuurikasveihin kuuluva Rohtovirmajuuri on monivuotinen ruoho. Tällä vyöhykkeellä Valeriaana kukkii yleensä heinäkuun alussa. Olen huomannut, että kasvi esiintyy paljon lähellä jokea. Se näyttää pitävän runsaasta vesimäärästä ja kukkiikin tänä vuonna erityisen runsaasti monen sadepäivän jälkeen.

Kukinnan jälkeen Rohtovirmajuuri siementää runsaasti. Kasvin leviämisen hillitsemiseksi Valeriaanaa kannattaa leikata kukinnan jälkeen (tiedän tämän kokemuksesta). 

Valeriaana on rauhoittava rohto, Upottamalla juuria tai kukkia kylmään veteen niistä voi saada lääkettä unettomuuteen. Juuria voi myös kuivattaa ja niistä saa hauduttamalla teetä. (Piirainen 1999, 499.)

Koska olen kärsinyt unettomuudesta jo vuosikausia, tämä on minulle erittäin tärkeä kasvi. Sen lisäksi Valeriaana on mielestäni hyvin kaunis. 

Lähde: Piirainen, M. & al. 1999. Kotimaan luonnonkasvit. Helsinki: WSOY.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti