tiistai 21. syyskuuta 2021

Hyvästi, kesä

Minulla oli myös tänä kesänä tapana aloittaa päivä kasvihuoneessa kissojen, kahvikupposen ja muutaman paahtoleivän kanssa ja nauttia hetkestä. Istuminen tomaattien, chilien, kurkkujen, yrttien ja lukuisten huonekasvien keskellä on voimaannuttava kokemus. 

aamuhetki kasvihuoneessa

Suljin silmät ja keskityin aistihavaintoihin. Kerran huomasin tomaattien ja basilikan voimakkaan sekoituksen ja samalla raikkaan aamun toivon tuoksun leijuvan ilmassa. Kuulin linnunlaulua ja kissan hiljaisen kehräysäänen. Jossain kaukana kiekui kukko ja pari autoa ajoi ohi. Maistoin vahvan kahvin, kirsikkahillon makeuden ja rapean paahtoleivän. Tunsin kissan lämpimän, pehmeän ja samalla karhean turkin sormieni välissä ja sylissäni, viileän aamuilman poskillani sekä kuuman kahvikupin sileyden. 

Tällaisen käsittämättömän hienon kesän jälkeen kasvihuoneen tyhjentäminen tuntuu hyvältä. Puutarhan vihannekset, hedelmät ja marjat on poimittu ja käsitelty. Viime sunnuntaina tyhjensin kasvihuoneen lähes kokonaan, koska säätiedotuksessa oli ennustettu pakkasta. Yksivuotiset kasvit on viety avokompostiin ja huonekasvit sisälle (laskin eilen, meillä on nyt yhteensä 77 sisäkasvia!!) Enää muutama paprika ja chili on jäljellä. 

Yrtit ja siemenet on kerätty talteen ja kuivattu. Keittiön sivupöydällä on satoja vihreitä ja aavistuksen punertavia tomaatteja. Ne muuttuvat muutaman viikon jälkeen kirkkaanpunaisiksi herkuiksi. 

Tuntuu mukavalta täyttää pakastin, kellari ja varaston hyllyt puutarhan herkullisilla antimilla tulevaa talvea varten. Siitä tulee turvallinen olo.

Vietimme eilen illalla mieheni, tyttäreni ja hänen poikaystävänsä kanssa kasvihuoneessa glögi- ja kaakaohetkeä kynttilänvalossa. Se oli kasvihuonekauden tunnelmallinen jäähyväishetki. Olimme turvassa peittojen alla - voimakas, kylmä tuuli ei saavuttanut meitä. Juttelimme ilonaiheista ja huolista, hienoista kesähetkistä, ilmiöistä ja tulevaisuudesta suklaakarkkipaperin rapinan ja hiljaisen kanelikeksipuremisäänen säestämänä. 

Mukavaa syksyä!

Lena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti