sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Heinäkuun kukka: pioni (Paeonia)

Yleensä pidän siroista, herkistä kukista kuten esimerkiksi tuoksuherneistä. Ne ovat kuin pieniä keijukaisia, jotka rikastuttavat kukkatarhaa ihanalla olemuksellaan ja tuoksullaan. Kukkatarhastamme löytyy kuitenkin myös tämä kukka:


Ensisilmäyksellä Pionia voisi luonnehtia kukkatarhan emännäksi nimeltään Martta, niin näyttävä, komea, itsevarma ja hallitseva se on kukkapenkissä. Se ei ole herkkä keijukainen. Jo sen nuput viittaavat johonkin suuremmoiseen:




Rakastan tätä kasvia niin paljon, että käyn pionin ollessa nuppuvaiheessa joka aamu tarkistamassa, joko se olisi puhjennut kukkaan. 

Vahvoista piirteistä huolimatta pioni on kuitenkin herkkä omalla tavalla. Kun katsoo tarkemmin, Martasta kuoriutuu tukea tarvitseva kasvi. Sirouttakin löytyy. Kun tutkii Pionin terälehtiä, huomaa, että ne ovat lähes läpikuultavia. Pioni on siis samalla siro ja vahva. Minusta tämä on hieno yhdistelmä. 




Pionin kukat painavat niin paljon, että varret ovat usein vaarassa katketa. Sen takia kukkatuki on Pionille tärkeä. Vahva Martta ei sittenkään pärjää ilman apua. Myös liiallinen vesisade on sille haitaksi. 

Puutarhamme maa on hyvin savinen. Kun hankin muutaman Pionin pari vuotta sitten, kaivoin ensin syvät kuopat ja täytin ne hiekan ja kompostimullan sekoituksella. 

Taimet on hyvä istuttaa hyvin lähelle mullan pintaa. Juuret peitetään sitten ohuella multakerroksella (2-4 cm). 

Pioni tarvitsee paljon ravinteita ja valoa. Sen takia sille on löydettävä aurinkoinen, tilava paikka. 



  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti