sunnuntai 28. elokuuta 2016

Elokuun ohje: omenahillo

Pari päivää sitten keräsin ensimmäiset pudonneet omenat. Maassa oli vain muutama ujo Valkeakuulas. 


Jouduin lähtemään työmatkalle ja tulin eilen iltapäivällä takaisin. Omenoita oli pudonnut melko runsaasti. Nyt maassa oli jo rohkea ryhmä yksilöitä. Keräsin kaikki koriin. Huonot keräsin kottikärryyn ja vein avokompostiin. 

Mietin, että oli korkea aika aloittaa omenahillo-operaatio. Pudonneista omenoista voi tehdä herkullista hilloa ja niitä pitää käsitellä melko pian, muuten ne muuttuvat nopeasti ruskeiksi ja pilaantuvat. Tiesin jo eilen omenahillokauden alkaneen. Päätin kuitenkin viettää loppupäivän perheeni kanssa oltuani pari päivää pois. Vein korillisen omenoita lasikuistille odottamaan seuraavaa päivää. 

Iltapäivällä alkoi hirveä myrsky rankkasateineen ja tuulineen. Istuimme keittiönpöydän ääressä, pelasimme lautapelejä ja tunnelma oli mukava ja turvallinen. Peltikatolle ropisevan sateen saattelemana nukahdin ja nukuin syvää unta. 

Heräsin siihen, että Pantsu (kissa) käsitteli kynsillään sängyn vieressä olevaa taljaa. Oikeastaan P. halusi minun heräävän. Aamuaurinko paistoi, tuuli oli loppunut. Keitin kahvia ja paahdoin pari leipää. Sitten muistin omenat. 

Voi kauhea sitä omenoiden määrää. Myrsky oli tiputtanut satoja. Tästä tulisi omenahillopäivä. 

Aamupalan jälkeen kävin hakemassa Mehumaijan autotallista, keräsin omenat pahvilaatikoihin, ämpäreihin ja koreihin ja vein ensimmäiset keittiöön. 


Omenahillon tekemisessä tärkeintä on puhtaus. Pudonneet omenat pestään aluksi hyvin.


Sen jälkeen poistetaan huonot kohdat ja leikataan omenat neljään osaan. Siemenkodat voi jättää. 


Leikatut omenat laitetaan Mehumaijaan. Kuuma höyry pehmentää ne noin vartissa. Omenanpaloja kannattaa välillä hämmentää. 


Mehu otetaan talteen. 


Kun omenat ovat pehmeitä, otetaan ensimmäinen satsi sosekoneeseen ja pyöritetään omenat hilloksi. Sitten poistetaan lusikalla siemenkodat ja muut roskat. 


Tätä jatketaan, kunnes kaikki omenat on käsitelty.

Lopuksi lisätään mehu soseen sekaan. Sosetta voidaan maustaa sokerilla oman maun mukaan. 

Helpointa on soseen pakastaminen, koska silloin ei tarvitse keittää lasipurkkeja ja -kansia eikä kiehauttaa sosetta uudestaan. 

Istun nyt pitkän päivän jälkeen omenahillotuoksun ympyröimä, onnellisena ja todella väsyneenä. Olen pyörittänyt tyttäreni Annan kanssa 30 litraa hilloa ja muutama kanta-asiakas kävi sitä ostamassa. Vähän jäi myös omaan käyttöön. Torstaina on ilmoitus paikallislehdessä. Katsotaan, paljonko sitä tilataan tänä vuonna. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti