torstai 4. elokuuta 2016

Elokuun kukka: tuoksuherne (Lathyrus odoratus)

Tuoksuherne kuuluu lempikasveihini. Sen sirosta, hauraasta kukasta tulee usein mieleen eräs herkkä, hyvä ystävä. Tänä vuonna olen kasvattanut hyvin paljon erivärisiä yksilöitä.
Yllä olevassa kuvassa oleva kaksivärinen tuoksuherne on vastavalossa erityisen mielenkiintoisen näköinen. Tuoksuherne on hyvin vaatimaton. On kuitenkin pidettävä huolta siitä, että kasvilla on riittävän korkea kasvutuki. Tuoksuherneestä voi tulla yllättävän suuri. Tämä kesä on ollut hyvin aurinkoinen ja välillä on satanut runsaasti. Juuri runsaasta lämmöstä ja vedestä tuoksuherne pitää. Etupihalla tuoksuherne on 1,5 metriä korkea. 
Jos haluat näitä ihanasti tuoksuvia kukkia kukkivan jo heinäkuun alussa, niitä on hyvä esikasvattaa. Toukokuussa suoraan maahan kylvättynä ne kukkivat elokuun alussa. Ennen kylvämistä siemeniä kannattaa liuottaa vuorokauden verran, niin ne itävät nopeammin. 

Tuoksuherneiden kasvatukseen kuuluu vielä toinen hyvin viehättävä asia. Koska kerään joka vuosi tuoksuherneiden siemeniä talteen, ne ovat vuosien varrella sekoittuneet. En siis voi varmuudella tietää, minkävärisiä kukkia on tulossa. Tuoksuhernepenkissä on nyt valkoisia, eri sävyisiä pinkkejä ja violetteja. Viime vuonna penkissä kasvoi melkein musta yksilö. Tänä vuonna taas on paljon pinkkejä:
Pidän tuoksuherneestä niin paljon, että olen tehnyt siitä monta akvarellia. Akvarellivärillä pystyy vangitsemaan kukan läpikuultavuuden.Lopuksi vielä pari kuvaa tuoksuherneen sukulaisesta:Herneen kukka kaunistaa kasvimaata kesäkuun loppupuolella. Se kiipeilee kanaverkkoa pitkin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti