tiistai 11. lokakuuta 2016

Lokakuun kurkistus kasvimaalle: Nyt se on tyhjennettävä!

Hei! Muutaman pakkasyön jälkeen on korkea aika tyhjentää kasvimaa ja laittaa se talvikuntoon. Viime sunnuntaina oli onneksi aivan loistava sää ja ryhdyin hommiin. 

Heti alussa löysin rivin hentoja, herkullisia kevätsipuleita. Olin itse asiassa unohtanut ne kokonaan. Muistin yhtäkkiä, että olin kesäkuussa testimielessä kylvänyt sipuleita siemenistä. Käytin niitä myöhemmin lampaanpaistin mausteena. Nam!Maa-artisokat olin jo pari viikkoa aikaisemmin leikannut alas ja jättänyt n. 50cm korkeat varret. Sillä konstilla ne löytyvät ensi keväänä helposti. Maa-artisokkakeitto on ihanaa! Söimme sitä viime viikolla. 

Alun perin olin tullut tyhjentämään kasvimaata punajuurten takia. Tutkin punajuuripenkkiä tarkemmin. Siellä oli valtavia yksilöitä!  Aloitin leikkaamalla lehtiä irti ja keräämällä punajuuria ämpäriin. 


Meillä rakastetaan etikkaliemeen säilöttyä punajuurta. Anopin antama resepti on todettu todella hyväksi. 

Kasvimaalta löytyi myös näyttävän näköisiä purjoja. Esikeitin ja gratinoin niitä uunissa.
Ensi viikonloppulle jää vielä viherkaalipelto (mitä niistä tekisin? Hapankaalta?) ja porkkanamaa. 


Porkkanat ovat tänä vuonna "persjalkalajiketta", pyöreitä ja lyhyitä ja samalla todella herkullisia. 


Ei kestänyt kauan, niin assistentit olivat jo paikalla. 


Ilves innostui porkkanoiden tuoksusta, se oikein villiintyi ja kylpi niissä. Hieno asetelma tuhoutui hetkessä :).Ensi viikonloppuna saan kasvimaan valmiiksi. Sitten levitän siihen kompostimultaa, koivunlehtiä, jonkun verran hiekkaa ja myös kalkkia, koska multa on meillä aina liian hapanta. Kasvimaa käännetään syksyllä vain kevyesti talikolla ja vasta keväällä puutarhajyrsimellä. 

Nyt on myös maa-artisokkanurkka selvästi rajattu. Kerran mieheni käänsi myös artisokkamaan jyrsimellä ja arvatkaa, miten kävi. Meillä oli seuraavana keväänä koko kasvimaa täynnä maa-artisokkaa. Se nimittäin lähtee hyvin pienestä mukulan palasesta kasvamaan. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti