keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Toukokuun paikka: Tukholman kasvitieteellinen puutarha

Vierailin toukokuussa Tukholman kasvitieteellisessä puutarhassa. Sen virallinen nimi on Bergianska trädgården ja puutarha sijaitsee Tukholman pohjoispuolella lähellä yliopistoa. Metroasema on melko lähellä ja kävelemällä metroasemalta pääsee perille noin vartissa. 


Koska kevät on ollut meillä Suomessa todella kylmä, tuntui erityisen hyvältä kävellä kukkivien puiden ja pensaiden keskellä. Puiden kukat tuoksuivat ihanasti. Lämmin kevättuuli levitti tuoksun koko puutarha-alueelle ja se oli paljon parempi kuin mikään hajuveden tuoksu :). Begonian kukinta oli jo loppusuoralla. 


Tällä puutarha on pitkä historia, joka ulottuu 1700-luvulle. Sen toimintaa ylläpitää kaksi tahoa: Tukholman yliopisto ja Kuninkaallinen Tiedeakatemia. Veljekset Bengt ja Peter Jonas Bergius lahjoittivat puutarhan tälle akatemialle vuonna 1791. 1885 puutarha muutti nykyiselle paikalle. Professori Veit Wittrock rakennutti kasvitieteellisten periatteiden mukaan tehdyn puutarhan. (Lähde: Bergianska Trädgården 2017)


Vierailu puutarhassa on ilmaista ja käynti kasvihuoneissa maksaa 20 kruunua (n. 2€). 

Alueelta löytyy puita ja pensaita eri puolilta maailmaa, keittiöpuutarha, japanilainen lampialue sekä hedelmä- ja marjapuutarha. Lisäksi alueelle on rakennettu kasvigeografisia ja kasvisystemaattisia alueita. 

Edvard Andersonin kasvihuoneessa kasvaa Välimeren, Etelä-Afrikan, Länsi-Australian ja Kalifornian kasveja. Tämän kasvihuoneen eteisaulassa toimii myös kahvila ja myymälä.Pienemmässä, kupolinmuotoisessa Victoriatalossa on paljon trooppisia kasveja. 


Tämän on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, hieno ja erinomaisesti hoidettu. Muutaman viikon päästä käyn Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa. Silloin luonto on varmasti jo pidemällä myös Suomessa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti