perjantai 24. maaliskuuta 2017

Maaliskuun kirjavinkit

Nyt, kun aurinko jo hieman lämmittää ja kun sisäkasvi-inventointi on saatu päätökseen, on aikaa ja intoa selailla puutarhakirjoja ja suunnitella kevään ja kesän puutarhan ja kasvihuoneen istutuksia. 

Vuosien mittaan puutarha- ja kasvikirjoja on kertynyt monta kymmentä. Tässä on muutama erinomainen teos: 



David Squire: Leikkaa oikein puutarhassa (WSOY 2005), oiva apu kaikkiin puutarhan leikkauspulmiin (koristepensaat, ruusut, köynnökset, puut, leikattavat aitapensaat, hedelmäpuut, marjapensaat). Tällä hetkellä hyvin ajankohtainen!

Johanna Vireaho ja Sari Tammikari: Onnellisen puutarhurin vuosi (WSOY 2013). Kattava ja kaunis opas, joka on jaettu viiteen puutarhakauteen (varhainen kevät, kevät, kesä, syksy, talvi). Tällä hetkellä luen ahkerasti varhaisen kevään kappaletta, jossa kerrotaan varhaiskevään töistä kuten esim. leikkauksista sekä esikasvatuksesta. Kyseiseisestä kappaleesta löytyy mm. mainio keittiöpuutarhan ja kukkatarhan kylvökalenteri (s. 23-24).

Eva Robild ja Annika Christensen: Puutarhan parhaaksi. Huvia ja hyötyä koko vuodeksi (Kustannus Oy Arkki, 2009). Alunperin ruotsinkielinen teos, jonka kappaleet on jaettu kuukausittain ja teemoittain. Hieno teos, jossa paljon hyödyllistä tietoa. Koska asumme Pohjois-Pohjanmaalla, Ruotsin olosuhteisiin tehtyihin kuukausivinkkeihin kannattaa suhtautua varauksella. Ruotsin esikasvatusajat eivät välttämättä ole samoja Pohjanmaalla :). Kirjan maaliskuun aihe on kasvien lisääminen.

Minna Siltala: Keittiötarhan kolme vuodenaikaa (WSOY 2010). Hienosti kuvitettu teos, jossa keskitytään keittiötarhan hoitoon ja viljelyyn. Kirja on jaettu kolmeen osaan: 1. Alku, 2. kasvu ja 3. sato. Alkukappaleessa annetaan loistavia vinkkejä mm. siementen valintaan, mullan parantamiseen, kohopenkin perustamiseen ja kylvöön. 

Lena Israelsson: Keittiöpuutarha. Vihannekset, mausteet ja marjat (Otava 2000). Yksi lempikirjoistani sen kattavuuden ja kauneuden ansiosta. Kirjasta löytyy runsaasti tietoa keittiöpuutarhan viljelytavoista, sommittelusta, hoidosta, työvälineistä, kasvien terveydenhoidosta ja sadon maksimoimisesta, kasvihuoneviljelystä, ruukku- ja laatikkoviljelystä ja siementuotannosta. Lisäksi annetaan tietoa vihanneksista, mausteyrteistä ja marjoista.

Ihana, tämä suunnitteluvaihe. Seuraavaksi lähden esikasvattamaan Vireahon ja Tammikarin kylvökalenterin avulla :).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti