torstai 6. heinäkuuta 2017

Kesäkuun projekti: avokompostikehikko


Mieheni Juha totesi eräänä päivänä: "Onko järkevää, että viedään joka syksy vaahteranlehtiä kaatopaikalle ja maksetaan siitä ja sitten ostetaan säkitettyä multaa?" Vastasin: "Ei ole." Tämän lyhyen rupattelutuokion jälkeen alkoi tapahtua. 

Juha oli rakentanut kolmiosaista avokompostia jo pari tuntia, kun kävin katsomassa aikaansaannosta.

"Sehän on valtava", oli ensimmäinen ajatukseni, mutten sanonut sitä ääneen. Olen aina kiitollinen kaikista puutarhaan syntyvistä rakennelmista, joten kommentti olisi ollut intoa lannistava ja ikävä. "Oikein hieno", sanoin. Hetken päästä mieheni vastasi: "Minusta se on kyllä liian iso" 😀. 

"Hankitaanko lehmä?", vitsailin Juhalle. Ajattelimme ensin, että avokompostikehikkoa voisi pienentää hieman syvyyssuuntaan, mutta ongelmana oli vasta kaadetun pihlajan runko, joka osui juuri pylvään linjalle. 

 avokomposti rakennusurakan alkuvaiheessa
Sitten mietin, että lehtikompostia kertyy varsinkin vaahterapuista todella paljon. "Kyllä se täyttyy pian, olen siitä aivan varma. Se ei ole ollenkaan liian iso." Niinpä se jäi niin suureksi. Itse asiassa se on jo nyt täyttynyt noin 30 %!

valmis avokomposti
Ensimmäisen vuoden osa on jätetty avoimeksi. Pohjaan on upotettu salaojaputkia ja kehikko-osan puiden väliin on jätetty "hengitystilaa". Lisäksi ekavuoden osastolle pääsee helposti kuvassa oikealla näkyvän portin kautta.

Toisen ja kolmannen vuoden osat on peitetty peltilevyllä ja ulkoseinien lankut on ruuvattu tiiviisti yhteen. Ensi kesänä sitten siirretään tämän vuoden komposti seuraavaan osaan, jonka sisäseinä on irrotettava ja seuraavana kesänä sitten kolmanteen, jonka jälkeen multa on vihdoinkin valmista. Koska komposti on kolmivuotinen, voimme heittää sinne myös rikkakasveja. 

Täytyy siis vielä odottaa, ennen kuin saamme omaa avokompostimultaa, mutta kolmannen odotusvuoden jälkeen sitä tulee sitten vuosittain. Onneksi meillä on lisäksi kompostori, joka tuottaa kompostimultaa nopeasti. Se tyhjennetään kaksi kertaa vuodessa. Sen lisäksi ruohosilppu on kovassa käytössä. Se palaa hyvin nopeasti ja minulla on tapa levittää sitä kasvimaalle:

Ruohosilppua on levitetty papumaalle.
Ruohosilppu lämmittää, lannoittaa ja säilyttää kosteuden pidempään. Lisäksi se estää rikkakasvien kasvun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti