keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Toukokuun projekti: sisäkasvien jakaminen kasviseinää varten

Hei!

Ihanan, erittäin lämpimän ja kuivan jakson jälkeen on "vihdoinkin" hieman viileämpi päivä. Toukokuu on ollut ihmeellinen. Koskaan aikaisemmin kukat eivät ole kukkineet neljä viikkoa etuajassa! Olen jo esikasvattanut yksivuotisia kukkia. Pelkään nimittäin, että loppukesän puutarha tulee muuten näyttämään melko tylsältä. Esikasvatuksessa on nyt hirveitä määriä kosmoskukkia ja auringonkukkia. 



Pioni kukkii tänä vuonna melkein neljä viikkoa etuajassa.
Aloitan elokuussa lukion rehtorina uudessa koulussa, ja kävin jo tutustumassa tiloihin. Päätin melkein saman tien, että kouluun sopisi mainiosti kasviseinä. Tutkin aluksi, millä kasveilla on sisäilmaa puhdistava vaikutus. Löysin netistä paljon hyödyllistä tietoa:

sisäilmaa puhdistavat kasvit, linkki 1

sisäilmaa puhdistavat kasvit, linkki 2

sisäilmaa puhdistavat kasvit, linkki 3

Sen jälkeen tutkin, mitä kaikkea omasta kodista löytyy. Vertailin netistä löytyneitä listoja omiin kasveihin. Kolme suurta viirivehkaa, valtava anopinkieli, sulkasaniaisia, flamingokukka, posliinikukka, enkelinsiipi ja limoviikuna lähtivät saman tien kasvihuoneeseen. Jakamalla tai leikkaamalla pistokkaita sain niistä paljon "rakennusmateriaalia" ensi syksyä varten. Ne saavat nyt ensin rauhassa kasvaa ja vahvistua.


Muun muassa sulkasaniaisella on sisäilmaa parantava vaikutus.
On olemassa yrityksiä, jotka myyvät valmiita, hienoja seiniä kastelumekanismeineen. Ehkä saankin joskus koulullemme apurahan, jolla voin hankkia sellaisen luksusversion. Ajattelin aluksi rakentaa hyvin alkeellisen seinän eli käytännössä puisen, rullallisen hyllykön, jonne pienet kasvit sitten ruukkuineen laitetaan. Siihen tarvitaan sitten myös muutama kasvilamppu talvea varten. 

Oikein mukavaa alkukesää!

t Lena

P.S.: Uusimmassa Viherpiha- lehdessä (5/2018, s.26-33) on juttu puutarhastamme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti