sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Maaliskuun työ: sisäkasvien hoito

Olen iloinen, koska lähes kaikki sisäkasvini ovat pimeästä talvesta huolimatta jääneet eloon. 
Innostuin tänään hoitamaan sisäkasveja kevätkuntoon. Keittiö ja eteinen näyttivät aivan kukkakaupalta. :)




Sisäkasvit rakastavat kevätaurinkoa. Keittiön eteläpuolen ikkunalaudalla kasvava sitruspuu on innostunut tekemään kymmeniä uusia oksia. 



Vesiautomaatin avulla kasvi on saanut tasaisesti vettä koko talven ajan. Multaan on talvella istutetettu eri sitrushedelmien siemeniä ja ne ovat lähteneet hyvin kasvamaan. Näköjään myös viereiseen ruukkuun on upotettu siemeniä:



Sitruspuussa kypsyy jopa yksi sitruuna, joka on talven aikana kasvanut melko suureksi. Maku on hieman makeampi kuin ostetussa sitruunassa ja kuori tuoksuu todella aromaattiselta. 


Kasvissa näkyy myös jo muutama nuppu.

Kasvukauden alku näkyy myös muualla. Oliivipuu on innostunut tekemään outoja, pitkiä ja melko lötköjä oksia. Se näyttää tällä hetkellä enemmän itkupajulta :). Vaikka leikkaaminen harmittaakin, oksia pitää varmaan lyhentää melko rajusti.


Osa kasveista on kärsinyt pimeydestä ja muista tekijöistä. Tämä kaunotar on saanut selvästi kissavieraita:


Se on nyt nostettava jonnekin turvaan. Myös tämä valkoinen joulutähti on menettänyt hyvin paljon lehtiä johtuen liian vähäisestä valosta. 


Siinä on ihme kyllä kuitenkin ensimmäinen valkoinen kukanlehti kolmeen vuoteen.


Keittiön muratit taas ovat muutamassa viikossa kasvaneet hurjaa vauhtia. Rakastan murattia. Aion pian askarrella kehikoita rautalangasta ja kietoa pitkät oksat kauniiksi ympyräksi.



Kuolleeksi luultu tuoksuköynnös onkin vielä elossa. Se on tekemässä paljon uusia lehtiä.



Ryhdyin sisäkasvien hoitopuuhiin. Poistin lehdistä pölyt pesemällä kasveja kädenlämpöisellä vedellä. 

Lisäksi pesin kaikki aluslautaset. 


Sen jälkeen siirryin mullanvaihtohommiin. 


On erittäin tärkeää pestä kaikki ruukut mahdollisten tautien estämiseksi. 
Joskus voi huomata mullanvaihdon yhteydessä pieniä multakasoja aluslautasella. Se on merkki siitä, että ruukussa on asunut joitakin ylimääräisiä asukkaita kuten esimerkiksi kastematoja. Jos tällaisen kasan löytää (kuten minä tänä aamuna yhdessä tapauksessa), on syytä tutkia ruukun sisältöä hyvin tarkasti, poistaa kaikki mullat hyvin huolellisesti ja suihkuttaa kasvin juuria kädenlämpöisellä vedellä. 


Asukas oli päässyt livahtamaan sinne todennäköisesti viime kesänä kasvin ollessa ulkona. Aina on hyvä nostaa kasvi korokkeelle eikä asettaa suoraan maahan ja käyttää aluslautasta. Omasta mielestäni tein kyllä niin, mutta asukas oli päässyt sinne siitä huolimatta. Ei hätää, kasvi on elossa ja voi hyvin.

Myös katkukset saivat uudet mullat ja pääsivät isompiin ruukkuihin. Tässä pieni vinkki, miten niitä saa nätisti ruukusta toiseen piikittämättä itseään: Valitsin parittomien sukkien laatikosta tyttären pieneksi jääneen yksilön ja kietaisin sen kaktuksen ympäri. Sitten nostin sen varovasti ruukusta. Toimii!


 Tämän hoito-operaation jälkeen minulla on puhdistunut ja kevyt olo, sellainen olo, että kevät on tullut ja että myös sisäiset pölyt on saatu pois. Kasvun aika on palannut. Ensi viikonloppuna alkaa sitten kylvö ja esikasvatus. Kutittaa sormenpäissä jo nyt! 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti